DSCF9280_edited.jpg

LAZAR LAZIĆ:  VREME PUNOG POTENCIJALA QA-A TEK DOLAZI

QA je prilično popularna i zanimljiva tema poslednjih godina. Kao i u drugim poslovima, praktično iskustvo je najbolji učitelj, a od koga dobiti  najtačnije informacije nego od ljudi koji se ovim poslom bave. 

Upravo su višegodišnje radno iskustvo u međunarodnim kompanijama na pozicijama QA-a, a zatim i pozicija COO-a u kompaniji “Quality House” bili povod za razgovor sa Lazarom Lazićem.Zanimanje QA-a je prilično novo, posebno kod nas u zemlji. Kako bi nekome ko ne zna puno o softverima pojasnio šta zapravo podrazumeva posao QA-a?


Prvo bih razgraničio QA kao opšti aspekt provere kvaliteta i samo zanimanje Softver Testera jer je ovo česta greška prilikom razumevanja ovog servisa u našoj zemlji.

QA ne znači testiranje, QA je skup administrativno proceduralnih aktivnosti koje se obavljaju kako bi se došlo do zadatog nivoa kvaliteta proizvedenog softvera. Između ostalog u te aktivnosti spada i testiranje softvera. QA je izuzetno zahtevna oblast koja pokriva “kontrolu kvaliteta” (QC) i deo je “menadžmenta kvaliteta”.

Posao QA Inženjera ili QA Menadžera je izuzetno zahtevan i odgovoran. Definitivno su potrebne godine iskustva da bi kao profesionalac izgradili širu sliku o toj oblasti i kako bi to znanje mogli da primenite na projektima, a i da prenesete drugima.


Kako si ti ušao u QA vode?

           Mom definitivnom prelasku u oblast QA-a kumovalo je nekoliko godina intenzivnog            Project Management-a u sferi testiranja “embedded” softvera i dijagnostike  sistema             za automobilsku industriju. Svemu tome predhodilo je višegodišnje internacionalno             iskustvu u opštem menadžmentu i obavezno tehničko znanje.

           QA posmatram  kao servis budućnosti u proizvodnji softvera, a njegovi puni potencijali     kao IT proizvodne grane tek treba da se manifestuju u narednim godinama.

Koliko je predznanje iz programiranja važno da bi se neko bavio ovim poslom?

Poslednjih godina izuzetno važno, šta više i jedan od zahteva prilikom zapošljavanja u našoj kompaniji. Automatizacija kao sinonim modernog testiranja ne trpi više samo manuelnog testera. Ne kažem da oni nisu više potrebni, ali veštine i poznavanje nekog programskog jezika su neophodne ako hoćete da napravite pravog testera.
Kada se priča o poslovima koji su u vezi sa softverima na bilo koji način, većina prvo pomisli na neke momke za kompovima koji imaju neke avione, kamione, milione... Da li je zaista tako?


Naravno da nije. Plate u IT-ju jesu iznad proseka u Srbiji, ali napraviti ozbiljan novac i ozbiljnu kompaniju uopšte nije lako. Puno faktora mora da se poklopi u vašu korist. Znanje i mukotrpan rad se pritom podrazumevaju.


Svi koji se ozbiljno bave menadžmentom u IT-u ili su vlasnici kompanija znaju koliko je teško doći do klijenta, organizovati firmu, zaposliti i obučiti ljude, odraditi ugovoreni projekat pa tek onda poslati i naplatiti fakturu. Dobre i visoke zarade ima, ali je proces do nje izuzetno kompleksan.


Često se može čuti da su QA-evi i developeri zaraćene strane. Kakva su tvoja iskustva?


Da, to je često mišljenje, skoro utemeljeno kao neka vrsta urbane legende među IT ljudima.

U mojoj karijeri ja lično imam samo pozitivna iskustava. Ukoliko napravite ili već imate funkcionalan tim, nećete imati problema.


Potrebno je dosta raditi sa ljudima odnosno članovima tima u pogledu komunikacije i razumevanja proizvodnog procesa kako bi svako od njih shvatio svoju poziciju i značaj.COO si firme “Quality House”. Kako izgleda jedan prosečan radni dan u tvom slučaju?


Moj radni dan je izuzetno dinamičan zato što pokrivam više sektora. 

Započinjem ga redovnim dnevnim sastancima sa svakim direktorom zasebno kako bismo videli gde smo, da li postoji neki problem i kako stojimo sa zacrtanim planovima.

Nijedan radni dan nije isti ili uobičajan, u momentu stvari mogu da se preokrenu u negativnom smeru, ali isto tako i u pozitivnom.

Kao COO pored dnevnih aktivnosti organizacije, planiranja, sastanaka, morate razmišljati o mnogim problematičnim situacijama koje mogu da se dese u budućnosti i da ih preliminarno sprečite ili umanjite njihov rizik. 

Takođe rad sa ljudima nije lak, svaka osoba je za sebe i zahteva individualni pristup.  Mentalni napor koji jedan COO ima tokom dana je najveći izazov za njega i njegov poslovni uspeh. Trudim se da svaki dan pre posla odem u teretanu kako bih kroz vežbu spremio telo i mozak za nadolazeći radni dan.


Ukoliko neko želi da se bavi QA-em, odakle savetuješ da počne?


Definitivno prvo osnove programiranja, zatim specijalizacija za određeni programski jezik pa tek potom ulazak u svet testiranja softvera.


Ukoliko neko već radi kao programer, predlažem da se individualno informiše za početak, pročita neku literaturu o osnovama softver testiranja kako bi ustanovio da li ga ta oblast u potpunosti zanima, pre nego započne obuku sa nekim od ISTQB treninga odnosno sertifikacijom za Softver Testera.


Tek nakon svega ovog gore navedenog osoba je spremna da se usavršava kao stručnjak u pravcu QA.Koje kvalitete očekuješ ti lično, kao poslodavac, od nekoga ko je mlad i na početku karijete kada ga zapošljavaš?


Mi u našoj kompaniji, pre svega tražimo pozitivan stav prema budućoj karijeri i širinu pogleda ka tome gde se ta osoba nalazi u odnosu na proces u kome će učestvovati, prosto rečeno “ Da vidi šumu od drveta “. Takođe veoma bitne osobine pored tehničkog znanja su komunikacija, poznavanje engleskog jezika, proaktivnost, itd.


Spisak kvaliteta može biti bespotrebno dug, ja se lično stavljam u poziciju kandidata kada sam ja počinjao sa karijerom i gledam da mi se potencijalni zaposleni prvenstveno svidi kao osoba i neko ko hoće da uči.